Mindfulness per a professors

Conferència ‘Portant el mindfulness a l’escola’

Xerrada de 2 hores amb petites pràctiques mindfulness incloses.

Els mestres es queixen cada vegada més de la dificultat d’aconseguir que els alumnes estiguin a classe calmats i atents. També els preocupa el seu rendiment acadèmic i com els poden ensenyar a gestionar els conflictes i situacions adverses. El mindfulness pot donar resposta a aquestes inquietuds. Ensenyar als nens atenció plena s’està revelant com una de les tècniques més exitoses dins del nou paradigma de l’educació. En aquesta conferència per a mestres, aprendràs què és el mindfulness i quins són els beneficis per als professors, per als alumnes i per millorar l’ambient a l’escola. A més, podràs practicar algunes de les tècniques bàsiques.

Si vols que faci aquesta conferència a la teva escola, omple el següent formulari.
Si vols assistir a altres activitats de mindfulness educatiu, clica a l’agenda.

Itinerari formatiu: ‘Mindfulness per a educadors.’ (50 hores)

Curs de Nivell I (20 hores) + Curs de Nivell II (25 hores) + Projecte final (5 hores)

Diversos estudis científics han provat que l’aplicació del mindfulness en entorns educatius té múltiples beneficis tant per als docents com pels alumnes. Segons Lisa Flook, del Center for Investigating Healthy Minds de la Universitat de Wisconsin, els professors formats en mindfulness tenen major concentració i atenció, milloren l’organització de les classes, prevenen, controlen o redueixen de forma important els seus nivells d’estrès, d’ansietat i/o de depressió, incrementen la compassió i autocompassió, tenen menys tendència al bornout i, en definitiva, es converteixen en mestres més efectius i satisfets. Pel que fa als alumnes i d’acord amb investigacions del Center for Mindful Learning, tripliquen la capacitat de relaxar-se, l’escolta activa a classe i la capacitat de comunicar-se. A més, un 75% d’ells incrementa la seva participació a classe, la cooperació entre alumnes creix un 31% i, alhora, els comportaments disruptius i els conflictes disminueixen prop d’un 60%.
La formació en mindfulness per a entorns educatius s’ha de fer de forma pausada per a què els docents vagin assimilant els diversos conceptes i tècniques, però, sobretot, per a què els vagin incorporant com un hàbit en la seva vida diària. Només així estaran preparats després per dur-los a les aules i transmetre’ls als alumnes.

Es tracta doncs d’una formació en dos nivells:

 Nivell 1: Fonaments bàsics de mindfulness per a mestres

20 hores (8 sessions de 2’5 hores) + jornada de pràctiques de 8 hores (optativa)

En aquest primer nivell, el docent aprèn què és el mindfulness, quins són els seus fonaments científics i els principals beneficis de la seva implementació en la tasca docent. A més, coneix a fons i practica més de 10 tècniques bàsiques orientades a ajudar-lo a prevenir i combatre l’estrès i l’ansietat, a cultivar la calma i l’atenció plena, a saber relaxar-se i gestionar les emocions intenses que es deriven de la seva feina. Control mental, corporal i emocional per a convertir-se en una persona i en un mestre més present, calmat, conscient i satisfet amb la seva feina i alumnes. Paral·lelament, s’introduirà en la pràctica diària del mindfulness, creant hàbits per assolir major benestar.

PROGRAMA:

 1. Introducció al mindfulness. Què és el mindfulness educatiu? Els 5 conceptes clau. Beneficis per als docents, per als alumnes i per a l’escola. Tot està en un tros de xocolata.  Practicant l’atenció plena en el dia a dia.
 2. Cultivar l’atenció i la calma mental. La connexió ment-cor-cos en l’educació. Assolir la calma en només 8 minuts: la respiració conscient. Deixant anar els pensaments negatius i les preocupacions. Meditació fàcil per a docents sense temps.
 3. Gestionar l’estrès del docent: aprendre a parar. Desconnectar el pilot automàtic. L’impacte de l’estrès en el docent. Aprenent a parar: la tècnica de l’stop. Deixar de reaccionar per començar a respondre: el control de la impulsivitat. Ser versus fer.
 4. Relaxar el cos, desconnectar la ment. Diga’m com et mous i et diré com estàs (o allò que el teu cos diu de tu als teus alumnes sense que tu te n’adonis). Transmeten calma a l’aula a través dels teus moviments. La tècnica del caminar conscient. Professors descansats, professors efectius. Aprendre a relaxar el cos, a descansar i a dormir profundament: la tècnica del body scan.
 5. Potenciar les emocions positives. Alegria en mi, alegria a l’aula. Com potenciar les meves emocions positives. La pràctica de la visualització positiva. On poses l’atenció? Com potenciar les emocions positives de l’alumne i el benestar a l’aula?
 6. Gestionar les emocions negatives. Reconèixer-identificar-gestionar les emocions que em fan patir. La clau és sostenir. Aprèn a deixar anar. Estratègies de gestió emocional per a mestres estressats.
 7. Estratègies mindfulness per millorar la comunicació a l’aula. La comunicació amb els alumnes: Parles per a què t’escoltin i escoltes per a què et parlin? Escoltar activament, profundament i compassivament a l’alumne. Parlar de forma amable i empàtica amb l’alumne. Creant espais i moments per a una autèntica comunicació alumne-mestre, alumne-alumne, professor-professor, professor-famílies.
 8. Introducció a la gestió de conflictes a l’aula. Observar-comprendre-ajudar. Anatomia del cervell enfadat. Autogestió de les emocions causades per conflictes. Gestionar el conflicte i arribar a acords. Cultivar la compassió i la bondat a l’escola.

Si vols que faci aquest curs a la teva escola o centre educatiu omple el següent formulari

Nivell 2: Practicant mindfulness amb els alumnes

25 hores (10 sessions de 2’5 hores) + 5 hores de supervisió del projecte 

En aquest segon nivell, el mestre aprendrà fins a 20 tècniques i exercicis concrets per ensenyar mindfulness als seus alumnes. Es proporcionaran fitxes de treball, material audiovisual i exercicis per aplicar en el dia a dia i poder crear aules mindful (atentes, tranquil·les, amb alta concentració, millor comunicació i pocs conflictes). Al tram final de la formació, cada mestre dissenyarà un pla d’aplicació pràctica per als seus alumnes i unes setmanes després tindrà 2 sessions de supervisió del programa per poder ajustar-lo. A més, seguirà integrant el mindfulness en la seva pròpia vida diària laboral i personal fins a convertir-lo en un nou hàbit.

PROGRAMA:

 1. Ensenyar als nens a parar i respirar. La campana que crida a la calma. Aprendre a parar-se: l’exercici de la granota. Exercicis de respiració conscient per a cada etapa educativa: asseguts, estirats i en moviment. Quan i com fer les pràctiques a l’aula.
 2. Cultivar l’atenció i la calma mental de l’alumne. El meu cap en un pot de vidre. La caixa de les preocupacions. La gerra de la calma. Exercicis per a fomentar l’atenció i la concentració: observa, escolta, toca i memoritza. El joc del silenci.
 3. Introducció a la meditació per a nens i joves. Taller de confecció de material per meditar. Fitxes de meditació guiada. Cançons per aprendre a meditar.  La meditació de les pedretes. Un moment per a compartir. Fulles de pràctica per casa.
 4. Relaxar el cos per aconseguir quietud. Abandonar el cap per sentir el cos. Jocs per calmar-se a través del moviment. Aprendre a caminar amb consciència plena. Relaxació corporal profunda: les tècniques del salt d’aigua i l’escaneig corporal.
 5. Millorant la comunicació i al relació entre alumnes. Aprendre a escoltar activament i a parlar empàticament. Escolta profunda en parelles i en grup amb o sense el mestre. Comprensió i compassió com a motor de tots relació: full de pràctiques i cançons.  Exercicis per practicar i promoure el reconeixement i l’agraïment dels alumnes: la tècnica de regar les flors i el joc de la teranyina.
 6. Ensenyant als nens a identificar i gestionar emocions (2 sessions). Quin temps fa al meu interior? En quina part del meu cos està la meva emoció? Com aturar i calmar les meves emocions fortes? El racó de la calma (infantil) i l’habitació de respirar (juvenil). Jocs de rol per gestionar conflictes.
 7. Cultivar l’alegria i la felicitat a l’escola. Expressar bons desitjos al principi i al final del dia. Què em fa feliç? Les 3 coses bones del dia. Cançons mindfulness. Grups de suport entre alumnes. L’aula com una família.
 8. Dissenyant un projecte de mindfundlness. Disseny d’un pla d’implementació personalitzat de mindfulness per a la meva aula i/o escola. Fases, temporització, disseny de les activitats i el·laboració de materials. Com dur-lo a la pràctica. Agents imprescindibles per a què sigui un èxit. Possibles entrebancs i com superar-los.

Si vols que faci aquest curs a la teva escola o centre educatiu omple el següent formulari

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies , premi l'enllaç per a més informació. ACEPTAR

Aviso de cookies